Tag Archives: Corrugated

Faulkner Residence

The Story of an Architect, his Wife and their Mistress (a vintage Porsche racercar, relax!)

Architects are notorious. How do you design for yourself? We are trained to solve problems for clients. It’s a profession that allows us to wear many hats; that of a researcher, a psychologist, an analyst and mostly a creative force. Psychotherapists acknowledge that self reflection is one of the most difficult tasks.

A Collaboration…

The project is a new 1,800 square foot residence and 900 square foot detached garage for Marsha, Jason and their powder blue vintage Porsche. The main residence is a two story structure with living above and sleeping below. The detached garage includes a workshop for the car, a carport for covered parking and a design studio.

The site is a triangular plot of land with its northeast corner bordering a small community lake. The house is situated to provide views to the lake from the second story deck. The garage is located to the east of the main house and creates a gravel court between the structures.

Project Team: Jason Faulkner, Marsha Faulkner, Robert Blatter

Barco-Newton Family YMCA

Personal experience of Robert Blatter, AIA, while employed at Gresham Smith + Partners.

The design strategy was to focus the surrounding community into what the facility offers: energy, athletics and a family oriented facility. The butterfly roof of the main axis attempts to gather light, and in turn, the surrounding community. The mainly concrete tilt panel structure is broken by metal panel clad program elements that break down the long facade and mimic formal residential imagery.

The project is a new 36,000 sq ft facility in a residential community named Fleming Island Plantation in Orange Park, Florida. The facility is located along Town Center Drive which is the developments’ main boulevard.

The site is bordered to the south, east and west by residential communities and a large lake to the north. The building is oriented to take advantage of the northern exposure and views to the lake while the pool and playground areas display the facility activities to the residents along Town Center Drive. A large canopy marks the building entry and directs occupants to the reception point. The entry canopy functions to draw light into the building core through clerestory windows.

Profiles of architectural team members participating in athletic activities were abstracted, scaled up and used as relief on the tilt-panels to provide character on the gymnasium facade.

Project team included Jason Faulkner, AIA, Karie Kovacocy, Jim Frey and Leigh Gunn